De signalen van een dreigende burn-out

De vraag ‘Hoe gaat het met je?’ wordt standaard beantwoord met ‘druk, druk, druk’. Het gezin vraagt aandacht, we willen sporten en een bruisend leven hebben op sociale media. Maar al die ballen in de lucht heeft een keerzijde. Ruim 1 op de 7 Nederlanders kampt met burn-outklachten als vermoeidheid en een leeg gevoel. Hoe voorkom je dat deze klachten bij jouw resulteren in een daadwerkelijke burn-out? Bij welke signalen moeten de alarmbellen gaan rinkelen? Met deze checklist weet je waar je op kunt letten.

Voorkomen is beter dan genezen: dat geldt zeker voor een burn-out. Eenmaal opgebrand, kan het herstel lang duren. Dat is vervelend voor je werkgever en je familie, maar ook voor jou. Dus herken je meerdere van deze signalen, trek dan tijdig aan de bel.

1. Minder concentratie
Heb je moeite je op je taak te focussen en ben je nu snel afgeleid. Vind je het moeilijk je te concentreren en de gedachten bij je werkzaamheden te houden. Misschien ook moeite met beslissingen te nemen of zie je meer tegen dingen op.

2. Vergeetachtigheid
‘Moest dat verslag vandaag opgestuurd worden? Dat is compleet langs me heen gegaan…’ Af en toe iets vergeten kan iedereen overkomen, maar de laatste tijd gebeurt het wel erg vaak.

3. Reacties zijn kortaf
Je reageert vaker kortaf wanneer iemand iets zegt of aan je vraagt. Het enthousiasme is uit je stem verdwenen en klinkt nu mat en energieloos.

4. Meer fouten
Vaker dan voorheen maak je kleine foutjes, het maakt je misschien ook onzeker. Of het nu gaat om slordige spel- en rekenfouten of om fouten met grotere consequenties.

5. Verminderde productiviteit
Over dezelfde hoeveelheid werk doe je langer dan vroeger. Het werk laat dus op zich wachten en ook e-mail wordt laat – of helemaal niet – beantwoord. Zie je op tegen vergaderingen en sociale verplichtingen.

6. Vaker te laat komen
Het gebeurt iedereen weleens: de brug stond open, iemand heeft zich verslapen, de kinderen moesten nog naar school. Maar jij hebt het de laatste tijd wel erg vaak, en dan niet vijf minuten, maar minstens een kwartier.

7. Langer aanwezig blijven
Langer door werken en meer werk mee naar huisnemen want het werk komt niet af en de to-dolijsten stapelen zich op.

8. Slechtere lichamelijke conditie
Je bent snel moe en hebt wallen onder je ogen, transpireert veel, bent afgevallen of juist aangekomen. Ook heb je last van veel kleine pijntjes: hoofdpijn, migraine of een stijve nek, schouders of rug.

9. Veranderende stemming
Voorheen had je wel eens een mindere dag, maar dat overkomt iedereen. Nu ben je vaak prikkelbaar, geïrriteerd, cynisch of zelfs geëmotioneerd. Ook als je vlak overkomt, kan dat wijzen op een naderende burn-out.

10. Vaker ziekmelden
De laatste paar weken heeft je al meerdere keren jezelf ziekgemeld. Een griepje? Waarschijnlijk is er meer aan de hand.

Herken je meerdere van deze signalen? Dan ligt er wellicht een burn-out op de loer. Een goede reden om het gesprek aan te gaan en maatregelen te nemen. Let wel: niet alle signalen hoeven aanwezig te zijn voordat je van een (dreigende) burn-out kunt spreken. Iedereen is anders. Ben je net te laat en zit je al thuis op de bank? Een persoonlijke aanpak draagt bijna altijd bij aan het verkorten en voorkomen van verzuim.

Chat openen
Neem contact op via WhatsApp
Hallo, hoe kan ik je helpen?