Wat mag een crisis opleveren?

Wat kan een crisis opleveren?

Eén crisis, zoals Corona, en je wereld wordt anders. Ook een ziekte of ander “life event” kan je leven op zijn kop zetten. Wij mensen willen dan zo snel mogelijk terug naar de ervaring van vóór de crisis, die ziekte of het “life event”. Maar een crisis kan ook veel opleveren.

wat-kan-je-leren-van-een-crisis

Primaire reactie op een crisis

De meest voorkomende eerste reactie op een crisis is het willen vasthouden van de oude situatie. Al onze energie en aandacht richt zich op het herstel van die oude situatie en het ontvluchten van het “nieuwe normaal”.  De nieuwe situatie kan echter tijdelijk zijn maar voor sommigen kan er ook definitief een nieuw normaal aanbreken. Vechten om te herstellen van een ziekte of “life event” daar is niets mis mee. Sterker nog: de kans dat je herstelt van een ernstige ziekte is veel groter wanneer je  er hard voor vecht en al je energie in het herstel stopt.

 

Drie reacties op een crisissituatie

Bij het doormaken van een crisis reageren mensen ook zoals zij dat doen wanneer ze in een levensbedreigende situatie terecht komen. De psychologie leert ons dat we op drie mogelijke manieren reageren op een levensbedreigende situaties. Denk aan een hond die jou aanvalt of een dreigend auto ongeluk. We zullen verstijven, vluchten of gaan vechten. In deze Corona-tijd of bij een ander “life event” zie je min of meer dezelfde reacties. Misschien wat minder heftig, maar toch dezelfde basale reacties. Gericht op het vasthouden van wat we hebben (verstijven) en terugkeren naar het oude (wegvluchten van het nieuwe).

Een crisis en de periode van leegte

Wij bevinden ons, als zich een crisis aandient, eerst in een soort leegte. Een crisis in je gezondheid, in je huwelijk of in je werk –je houdt ze niet tegen. Ze komen op je pad en je moet er doorheen. Maar juist als er iets in jou breekt, kan er ook iets in jou opengaan, iets nieuws ontstaan. We kennen allemaal wel iemand die na het doormaken van een crisis zegt: “ik sta nu veel sterker in het leven””. Met meer inspiratie, originele ideeën, en oplossingen voor problemen. Dankzij de doorgemaakte persoonlijke ontwikkeling worden er nieuwe mogelijkheden gezien.

Vastzitten in een crisis

Maar doordat we vooral gericht zijn op onze éigen plannen en verwachtingen, zien we de lessen van een crisis (en de kansen die zij biedt) ondertussen niet. Hoe harder we vechten of vluchten, om de oude situatie terug te krijgen, hoe meer we nieuwe kansen en mogelijkheden  laten lopen. We kunnen somber of boos worden. Jammer! Deze lessen kunnen ons veel inzicht geven in wie we zijn, wat wij nu echt willen in het leven en wat onze waarden en normen zijn. Wat drijft jou? Is dat geld, status, macht of aanzien?

Vind jouw nieuwe kansen!

Een crisis of “life event” kan jou dus veel bieden. Het biedt kansen om anders in het leven te gaan staan. Om te gaan leven conform jouw levenswaarden en unieke kwaliteiten. Je kan jouw relatie, het oude normaal, je kwetsbaarheid, je oude leven of je geloof aanschouwen en bijsturen.

Vaak kan je dat proces zélf doorlopen. Je kan een assessment doen om inzicht te krijgen in je kwaliteiten, normen & waarden en ervaring. Er zijn ook veel boeken die jou kunnen helpen.  Soms is het effectiever om samen met een ervaren hulpverlener stapsgewijs jouw gedachten-kluwen te ontrafelen. Om samen met een bredere blik naar jouw kansen te kijken en methodisch jouw mogelijkheden te onderzoeken.

Blijven vechten om het oude normaal zo snel mogelijk terug te krijgen, betekent: energie stoppen in iets dat je al kent. Daardoor mis je ondertussen de levenslessen die je krijgt aangeboden…

Related Posts

Chat openen
Neem contact op via WhatsApp
Hallo, hoe kan ik je helpen?