Wat mag een crisis opleveren?

Wat mag een crisis opleveren?

Eén crisis, zoals corona, en je wereld wordt anders. Of een ziekte of een life event dat je leven op zijn kop zet. We willen zo snel mogelijk terug naar de ervaring van voor de crisis, de ziekte of het life event. Al onze energie en aandacht richt zich op het herstel van de oude situatie en het ontvluchten van het “nieuwe normaal”.  Deze nieuwe situatie kan tijdelijk zijn maar voor sommige kan er ook definitief een nieuw normaal aan breken. Vechten om te herstellen van een ziekte of life event is niks mis mee. Sterker nog, de kans dat je niet herstelt van een ernstige ziekte wanneer je niet vecht is veel kleiner dan wanneer je wel hard vecht en al je energie in herstel stopt.

Wat mag een crisis opleveren

Bij het doormaken van een crisis zie ik ons ook een beetje reageren zoals we dat doen wanneer we in een levensbedreigende situatie terecht komen. De psychologie leert ons dat we op drie mogelijke manieren reageren op een levensbedreigende situaties. Denk aan een hond die je aanvalt of een dreigend auto ongeluk. We zullen verstijven, vluchten of gaan vechten. In de corona tijd of bij een ander life event zie je min of meer dezelfde reacties. Misschien wat minder heftig, maar toch vrij basale reacties. Gericht op het vasthouden wat we hebben en terug keren naar het oude.

We bevinden ons, als zich een crisis aandient, in een soort leegte. Een crisis in je gezondheid, in je huwelijk, in je werk – je houdt ze niet tegen. Ze komen op je pad en je moet er doorheen. En juist als er iets in jou breekt, kan er ook iets in je opengaan, iets nieuws ontstaan. We kennen allemaal wel iemand die zegt, na het doormaken van een crisis, veel sterker in het leven te staan. En hoe zit het met inspiratie, met originele ideeën, met oplossingen voor problemen, met persoonlijke ontwikkeling, het zien van nieuwe mogelijkheden?

Doordat we gericht zijn op onze eigen plannen en verwachtingen, zien we de lessen van een crisis en de kansen die het biedt niet. Hoe harder we vechten of vluchten, om de oude situatie terug te krijgen, hoe meer we nieuwe kansen en mogelijkheden niet opmerken. We kunnen somber of boos worden. Jammer, want deze lessen kunnen ons veel inzicht geven in wie we zijn, wat we nu echt willen in het leven en wat onze waarden en normen zijn. Wat drijft jou? Is dat geld, status, macht of aanzien?

Een crisis of life event heeft ons veel te bieden. Het biedt kansen om anders in het leven te gaan staan, te gaan leven conform jouw levenswaarden en je unieke kwaliteiten. Je kan je relatie, het oude normaal, je kwetsbaarheid, je oude leven of je geloof aanschouwen en bijsturen.

Vaak kan je dat proces zelf doorlopen. Je kan een assessment doen om inzicht te krijgen in je kwaliteiten, waarden en ervaring. Er zijn veel boeken die je kunnen helpen.  Maar soms is het handig om dat samen met een daarvoor opgeleid en ervaren professional te doorlopen.

Blijven vechten om het oude normaal zo snel mogelijk terug te hebben, is gelijk aan energie stoppen in iets dat je al kent en het missen van de lessen die je krijgt aangeboden.

Related Posts

Chat openen
Hallo, hoe kan ik je helpen?